21/4/13


28.10.2012

Σαν μια σκουριασμένη κονσέρβα του πόλιπιφ στον Κοτσιάτη

Λίγο πριν τις εκλογές του 2008, ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθούσε να πλήξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αφήνοντας υπονοούμενα για την ηλικία του, μιλώντας για πολιτικούς της γενιάς του ’60…

Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε ένα περίπου χρόνο μετά που τελείωσε ο 2ος Π.Π., λίγο μετά που αυτοκτόνησε ο Χίτλερ. (Λέτε να έχει κάποια σχέση με τη θεωρία περί κλόνων του Χίτλερ που υπάρχουν ανά την υφήλιο;). Όταν γεννήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης ο Στάλιν θριάμβευε, ο Τρούμαν ήταν στις δόξες του, ο Χαϊλέ Σελασιέ βασίλευε και πάλιν στην Αιθιοπία, ενώ οι «μακαρίτες» εδώ και χρόνια Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου ήσαν εντελώς άγνωστοι.

Όταν γεννήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης οι Σοβιετικοί δεν είχαν πάει ακόμα στο διάστημα, ούτε οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι. Αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με την Αθήνα δεν υπήρχε. Ο κόσμος για να πάει στην Αθήνα έπρεπε να πιάσει υποχρεωτικά το πλοίο και να περάσει αναγκαστικά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Όταν γεννήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, οι άνθρωποι έπρεπε να πηγαίνουν κάθε Κυριακή εκκλησία, διαφορετικά εθεωρούνταν κοινωνικά απόβλητοι.

Όταν γεννήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, οι γυναίκες επέστρεφαν από τα χωράφια και τα περιβόλια με τα πόδια φορτωμένες ξύλα… στον ώμο, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω ακολουθούσε ο άντρας πλευροκαβάλα λόγω σαμαριού (για να καβαλικέψει κάποιος κανονικά πρέπει το ζώο να φέρει σέλλα και όχι στρατούρι) πάνω στο γαϊδούρι. Αμέσως μετά η γυναίκα έπρεπε να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, ενώ οι άντρες συναθροίζονταν στα κουτσομπολομάγαζα (καφενεία) τους.

Όταν γεννήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Κύπρο ήσαν «Χριστιανοί» ή τουλάχιστον νόμιζαν ότι ήσαν, ακολουθώντας παραδοσιακά την θρησκεία των γονιών τους. Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι αν είχαν γεννηθεί στη Σαουδική Αραβία θα διδάσκονταν να είναι Μουσουλμάνοι, ενώ αν είχαν γεννηθεί στην Κίνα θα διδάσκονταν να είναι Βουδιστές…

Επειδή η χριστιανική θρησκεία θεωρεί σαν πορνεία να έχει κάποιος σεξουαλικές σχέσεις πριν παντρευτεί, αυτό πέρασε σιγά–σιγά στη συνείδηση της πλειοψηφίας του λαού. Κάποια ήθη τότε που γεννήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης ήσαν σκληρά και βάρβαρα… και σε ορισμένες περιπτώσεις βάρβαρη ήταν και η ίδια η κοινωνία… Τότε ο περισσότερος κόσμος αποκαλούσε πουτάνα μιαν κοπέλα η οποία είχε ένα και μοναδικό δεσμό χωρίς να είναι παντρεμένη και όχι μόνο κάποια που εκδιδόταν. Σήμερα ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί πουτάνες μόνο όσες πληρώνονται (και μόνο με χρήματα…). Σήμερα η κοινωνία έγινε πολύ πιο ανεκτική. Σήμερα η κοινωνία δεν ανέχεται π.χ. τους «διαγωνισμούς» των καλοκαιρινών διακοπών…, ποια κοπέλα ακόμα και κόρη πολιτικού… θα καταφέρει να συνουσιαστεί με περισσότερους άντρες.

Όταν γεννήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης οι «Χριστιανοί» απέφευγαν να παντρευτούν «μεταχειρισμένη» ή «δεύτερο σσιέρι» όπως έλεγαν «γεναίκα». «Ήντα εν να πάρω τούτη που την είσσιε ο…τάδε;» «Μα εν να πάρεις τούτη που τον είσσιεν βούκκον άλλου;» και άλλες χυδαιότερες εκφράσεις… που δεν γράφονται. Τα τελευταία 20-30 χρόνια… την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι… άλλαξε η κατάσταση. Κατάλοιπο αυτής της νοοτροπίας όμως, είναι η προτίμηση από αρκετούς εισαγόμενης συζύγου που ελάχιστοι μπορούν να γνωρίζουν το παρελθόν της… «Ποιος ξέρει ήντα μπου έκαμνε τζιει κάτω τζιει;»



Χάρης Αριστείδου
è     www.ellinikidexameniskepsis.com
         Τηλ. 99017040