27/3/13


27.3.2013

ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ…

Τον Απρίλιο του 1981 η «Λαϊκή» τράπεζα εξέδωσε ένα βιβλιαράκι με τίτλο «ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ» και υπότιτλο «ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ».

Το βιβλιαράκι αυτό αξίζει να μελετηθεί ολόκληρο, όπως ίσως και όλα τα άλλα ανάλογα που εξέδωσε κατά καιρούς η «Λαϊκή» τράπεζα, η τράπεζα «Κύπρου» και άλλες τράπεζες, για να διαπιστώσετε ασυνέπεια λόγων και πράξεων, κάτι που αυξάνει τις ευθύνες στα στελέχη τραπεζών που κατέρρευσαν ή κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Στην «εισαγωγή» σελίδα 2 και 3 γράφει τα εξής:

«Ο πληθωρισμός είναι ένα από τα μεγάλα κακά της εποχής μας. Ποτέ προηγουμένως οι Κύπριοι δεν αισθάνθηκαν ότι τα λεφτά κάνουν κυριολεκτικά «φτερά» από τις τσέπες τους: Σήμερα ένας Κύπριος χρειάζεται για να ζήσει τα ίδια λεφτά όσο δύο μαζί πριν 12 χρόνια.

Ο πληθωρισμός «πονάει» έστω και αν το παίρνουμε στ’ αστεία. Δεν υπάρχει βέβαια, τίποτε το αστείο. Ρωτήστε τους φτωχούς, τους συνταξιούχους, εκείνους που δούλεψαν σκληρά, χρόνια ολόκληρα, για να μαζέψουν λίγες αποταμιεύσεις,. Να σας πουν για τον πληθωρισμό: Ξέρουν πολύ καλά πόσο πραγματικά σοβαρό μπορεί να είναι το θέμα των τιμών που καλπάζουν.

Όπως συμβαίνει και με άλλα γενικά κοινωνικά προβλήματα, πολλοί πιστεύουν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού δεν μπορεί να επηρεασθεί από τον καθένα μας ξεχωριστά. Αλλά αυτό δεν είναι ορθό. Ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα όλων μας των πράξεων. Από την άλλη, όμως, μπορεί να καταπολεμηθεί από πράξεις του καθενός μας ξεχωριστά.

Το βιβλιάριο αυτό καλύπτει μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία και δείχνει πως μπορούμε να αντιληφθούμε και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα αυτά. Ρίχνει μια «ματιά» στο πρόβλημα του πληθωρισμού, τι είναι, από πού προέρχεται, πως μετράται. Δείχνει πως δεν υπάρχει «δωρεάν φαγητό». Πληρώνουμε για ό,τι ζητήσουμε.

Η Κύπρος δεν είναι απομονωμένη στην παγκόσμια οικονομία και ο δικός μας πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιζήμιος στην εξαγωγική μας ικανότητα, και στον εγχώριο ανταγωνισμό.

Το βιβλιάριο ζητά από σας να «οπλισθείτε με πληροφορίες». Ο ενημερωμένος πωλητής είναι καλός πωλητής – ο ενημερωμένος εργοδότης είναι καλός εργοδότης – ο ενημερωμένος πολίτης είναι και καλός πολίτης και το βιβλιάριο αυτό σας δείχνει τον τρόπο.

Στο βιβλιάριο θίγεται επίσης και το ζωτικό θέμα του οικογενειακού προϋπολογισμού και του να ζεί κανείς ανάλογα με τα οικονομικά μέσα που διαθέτει και κάνει μια έκκληση στους καταναλωτές να κάνουν λογική χρήση του δανείου που μπορούν να πάρουν.

Σαν άτομα, μπορούμε όλοι μας να βγάλουμε «τα δόντια» του πληθωρισμού χρησιμοποιώντας πιο προσεκτικά τα λεφτά μας. Και υπάρχουν δεκάδες – ή ακόμα και εκατοντάδες – τρόποι εξοικονομήσεως χρημάτων. αλλά είμαστε τόσο απασχολημένοι με το ξόδεμα των χρημάτων ώστε δεν προσέξαμε αν υπάρχει τρόπος για οικονομία.

Αυτό, λοιπόν είναι ένα βιβλιάριο – δημιουργία και προσφορά της Λαϊκής Τραπέζης – για τον πληθωρισμό: τι είναι, γιατί υπάρχει, και πως μπορεί να αντιμετωπισθεί και να περιορισθεί.»

στη σελίδα 9 γράφει τα εξής:

«Για κάποιο χρονικό διάστημα τα περισσότερα χρήματα μπορούν  να μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε γρηγορότερα το βιοτικό μας επίπεδο από ότι η παραγωγικότητα με το να εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε.

Υπάρχει όμως κάποιο όριο στη διάρκεια του χρόνου που οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να μας παρέχουν πιστώσεις.»

ενώ στη σελίδα 11 τελειώνει ένα κείμενο ως εξής:

«Ο πληθωρισμός, όμως όλοι μας γνωρίζουμε, κλέβει χρήματα από τις τσέπες μας. Όμως κλέβει στο τέλος δουλειές από τους εργαζομένους μας».

Χάρης Αριστείδου
è     www.ellinikidexameniskepsis.com
        Τηλ. 99017040

Υ.Γ Παρεμπιπτόντως, στο εσώφυλλο του εμπροσθοφύλλου γράφονται τα εξής: «ΓΙΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ… Σ’ όλο αυτό το διάστημα, η Λαϊκή Τράπεζα κερδίζει συνεχώς έδαφος και κατακτά τη συνείδηση όλων των Κυπρίων κάνοντας παντού μόνο φίλους.».

Σχόλιο: Μόνο φίλους… Ούτε ένα εχθρό… Ούτε μια Κατάρα !! Το βιβλιαράκι αυτό (όπως και τα ανάλογα άλλα) αξίζει να μελετηθεί ιδιαίτερα από τους ποινικούς ανακριτές…