13/3/13


13.3.2013

Μία καλόπιστη μεν αλλά Απαράδεκτη συνήθεια

Ένα σχόλιο από τα εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, που έχω στις σημειώσεις μου και δυστυχώς δεν μπόρεσα να αναπτύξω εγκαίρως.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του πατέρα μου Τάκη Αριστείδου, ήταν προγραμματισμένη να γίνει η ώρα 2:00 μ.μ. χθες. Σκέφτηκα να είμαι εκεί μισή ώρα προηγουμένως για να προλάβω το νεκροφόρο όχημα και να εμποδίσω διακριτικά μιαν καλόπιστη, αλλά απαράδεκτη συνήθεια. Αν και έφθασα εκεί η ώρα 13+30, δυστυχώς ήταν ήδη αργά. Η εκκλησία ήταν ήδη κατάμεστη, ο κεντρικός διάδρομος αδιάβατος και για να προχωρήσω μπροστά χωρίς να ενοχλήσω κανένα, χρειάστηκε να περάσω από τον παράλληλο του δεξιού τοίχου της εκκλησίας στενό διάδρομο. Φτάνοντας μπροστά είδα αυτό που ήθελα να αποτρέψω. Το φέρετρο του πατέρα μου ήταν σκεπασμένο με την Γαλανόλευκη.

Η Γαλανόλευκη, το ιερότερο των συμβόλων Μας, δεν είναι ούτε τραπεζομάντηλο, ούτε ριχτάρι για να σκεπάζει φέρετρα ακόμα και αν μέσα σε αυτά βρίσκονται τα Ιερότερα σώματα της Φυλής, όπως π.χ. του βασιλιά μας Λεωνίδα ή Συντρόφων του… του Γιωργάκη Ολύμπιου ή Συντρόφων του… του Γρηγόρη Αυξεντίου… (ο Τάκης Αριστείδου είχε προταθεί το 1974, μετά την πτώση της χούντας για μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων…).

Η Ελληνική Σημαία είναι προορισμένη για να κυματίζει πάντοτε στο ψηλότερο σημείο του ιστού. Στα φέρετρα των Ηρώων, των Μαρτύρων και των Αγωνιστών της Φυλής και μάλιστα μέσα σε αυτά και όχι πάνω σε αυτά, πρέπει να τοποθετείται η Βρωμερή τουρκική σημαία, όπως αυτή που τοποθετήθηκε από τους Τουρκοφάγους Συναγωνιστές του, κάτω από τα τσαρούχια του Άγιου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (κοίταξε το βιβλίο του Σπύρου Μελά «Ο Γέρος του Μοριά»). Ας ελπίσουμε, ότι ήταν η τελευταία φορά που έγινε αυτό το καλόπιστο μεν αλλά Απαράδεκτο Λάθος. Είμαι όμως σίγουρος, ότι θα γίνει πολλές φορές ακόμα και θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια ακόμη, για να αντιληφθούν οι πιο ευαίσθητοι της Φυλής, ότι η Ελληνική Μας Σημαία δεν είναι ριχτάρι…

Κάποια άλλα παρόμοια σχετικά λάθη που γίνονται και που πρέπει να διορθώσουμε είναι τα εξής:

Πρώτο: Κάποιες φορές βάζουμε μεσίστια την Ελληνική Μας Σημαία σε ένδειξη πένθους και τιμής. Η Ελληνική Σημαία δεν πρέπει να τοποθετείται ποτέ και για κανέναν σε μεσίστια θέση.

Δεύτερο: Όταν κάποιο άγημα αποδίδει τιμές σε κάποιον, κάποιες φορές παρατηρούμε, ότι ο σημαιοφόρος κατεβάζει λίγο την Ελληνική Μας Σημαία. Η Ελληνική Σημαία, δεν πρέπει να υποκλείνεται σε κανέναν. Πρέπει να βρίσκεται πάντα ψηλά σε όρθια θέση. Εάν είναι Έλληνας ή Φιλέλληνας αυτός που την πλησιάζει πρέπει να σταθεί, να γυρίσει προς το μέρος της, να υποκλιθεί ή να γονατίσει, να την περιμένει να απομακρυνθεί και όχι να της γυρίσει την πλάτη…

Τρίτο: Η υποστολή της σημαίας όταν πλησιάζει η ώρα να βραδιάσει, πρέπει να καταργηθεί, ιδιαίτερα σε αυστηρά φρουρούμενους χώρους όπως τα στρατόπεδα. Η Ελληνική Σημαία πρέπει να υποστέλλεται και να προστατεύεται, μόνον όταν υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει στα χέρια των Εχθρών ή έστω να βεβηλωθεί από αυτούς.

Τέταρτο: Συνηθίζεται, πάντα καλόπιστα, προκειμένου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια μας προτομής, ενός αγάλματος, ενός μνημείου, να τα «κουρουκλιάζουν» προηγουμένως με την Γαλανόλευκη, κάτι που «μειώνει» την Ιερότητα της Σημαίας Μας. Θα ήταν προτιμότερο τα αποκαλυπτήρια να γίνονται, αφαιρώντας π.χ. ένα λευκό ύφασμα, με την Γαλανόλευκη δίπλα να κυματίζει στο ψηλότερο σημείο του ιστού.


Χάρης Αριστείδου
è     www.ellinikidexameniskepsis.com
        Τηλ. 99017040