3/1/13


2.1.2013

Έντεκα χρόνια πριν γίνουν σχεδόν όλα, «εφτακόσια εκατομμύρια βίδες» στο Μαρί…

Στο βιβλίο μου με τίτλο «Ο ΛΟΟΣ ΤΟΥ ΑΔΡΩΠΟΥ» (εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2000) στο εξώφυλλο του οποίου υπάρχει η αληθινή φωτογραφία από εκδήλωση στο Κυβερνείο, με τον Κληρίδη να προσπαθεί να μιμηθεί τον Bill Clinton ή αλληγορικα την Monica Lewinski, γράφω στις σελίδες 11-12 μεταξύ άλλων τα εξής:…

«Στις 26/4/1999, ο Πρόεδρος της ζυριχικής Μπανανίας, Γλαύκος Κληρίδης, είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη (διάγγελμα), μεταξύ άλλων και τα εξής: «… επίσης προχώρησαν οι εργασίες για την ανέγερση νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό. Ο σταθμός αυτός θα είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο με συνολικό κόστος πέραν των επτακοσίων εκατομμυρίων λιρών…»

Σε τι χρειάζεται όμως σήμερα, νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, όταν ο υφιστάμενος, όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες των ελευθέρων περιοχών, αλλά, για δεκαετίες τώρα, η ζυριχική κοπριά στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στον Αττίλα και στο «σύνοικο» στοιχείο, που μένει στις οικίες μας, στα κατεχόμενα εδάφη μας; Ο Ραούφ Ντενκτάς και οι άλλοι ευνοούμενοι πολίτες της ζυριχικής Μπανανίας (Τουρκο-«κύπριοι») χρωστούν ηλεκτρικό ρεύμα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών (ο ψευδής αριθμός που δίνουν οι αρμόδιοι για χρόνια είναι εκατόν πενήντα εκατομμύρια λίρες). Όταν ένας φτωχός Έλληνας δεν μπορέσει να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα μιας διμηνίας, του το κόβουν… Ο πλέον ανήθικος ρατσισμός είναι ο ρατσισμός υπέρ του εχθρού.

Ο Γλαύκος Κληρίδης ομολόγησε ότι ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός θα μας στοιχίσει περισσότερο από επτακόσια εκατομμύρια λίρες, κάποια Μ.Μ.Ε. αναφέρθηκαν σε οκτακόσια εκατομμύρια λίρες, ενώ είναι και κοινό μυστικό ότι στην ζυριχική Μπανανία κάθε έργο που τελειώνει, ξεπερνά κατά πολύ το αρχικό υποτιθέμενο κόστος (κάτι που διαπιστώνει εκ των υστέρων στις εκθέσεις του ο Γενικός Ελεγκτής) !

Ας δεχθούμε όμως ότι θα στοιχίσει όσα δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης. Μόνο με όσα υποτίθεται ότι θα μας στοιχίσει ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, δηλαδή επτακόσια εκατομμύρια  λίρες, θα μπορούσαμε, εάν υπήρχε πολιτική βούληση για απελευθέρωση και όχι για διαιώνιση της κατοχής και της ευρύτερης προδοσίας, να φέρουμε π.χ. 700 άρματα μάχης Τ-80, να ρίξουμε τον τούρκο εχθρό στην θάλασσα και, όταν μπούμε στην Ε.Ε. και χρειαστούμε νέο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, να πάρουμε κοινοτικά δάνεια και να τον κατασκευάσουμε.

Στις 2/5/1999 το ΝΑΤΟ βομβάρδισε με πυραύλους, οι οποίοι έφεραν ειδικό υλικό, πέντε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην Σερβία, προκαλώντας τους προσωρινή βλάβη. Οι Τούρκοι δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους, εξάλλου δεν συμπαθούν τα όπλα, τα οποία προκαλούν προσωρινή βλάβη. Οι Τούρκοι εξοπλίστηκαν από το συμμαχικό τους Ισραήλ με πυραύλους Πόπαϊ, οι οποίοι από μιαν απόσταση, πέραν των 70 χιλιομέτρων (εκτός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών μας όπλων) θα μπορούν να πλήξουν τον νέο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό και να τον μετατρέψουν σε επτακόσια εκατομμύρια «βίδες».».

Δεν ξέρω κατά πόσο ο τελικός αριθμός των «βιδών» που «προφήτεψα», κάνοντας λογοπαίγνιο με τον αριθμό των χρημάτων που μας στοίχισε τότε (κατ’ αρχάς) ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό, είναι ορθός, πάντως για να γίνει η Καταστροφή στο Μαρί, δεν χρειάστηκε να βάλουν το δικό τους βρώμικο χέρι οι Μουσουλμάνοι τούρκοι. Σημαντικό τμήμα του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό έγινε «βίδες», επειδή κάποια μέλη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας της Μπανανίας, ενώ είχαν στα χέρια τους την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία προειδοποιούσε για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε η παρουσία των 98 εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί, αντί να διαθέσουν χρόνο να την μελετήσουν ή έστω να την διαβάσουν, προτίμησαν να γυρίζουν τους γάμους, τα βαφτίσια, τις κηδείες και τα μνημόσυνα για να κάνουν δημόσιες σχέσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους… Κάποιοι μάλιστα από αυτούς τους συνένοχους για την Τραγωδία Πολιτικάντηδες, όπως π.χ. ο Νίκος Αναστασιάδης, είχαν το θράσος να παρευρεθούν σε κηδείες και σε μνημόσυνα των θυμάτων τους, αυτών δηλαδή που λόγω δικής τους ασύγνωστης εγκληματικής αμέλειας οδηγήθηκαν στο θάνατο.

Χάρης Αριστείδου
è     www.ellinikidexameniskepsis.com