9/2/15


9.2.2015

 

Ναός των Μουσών;

 

Μέσα στην πόλη της Πάφου υπάρχει μια γειτονιά που ονομάζεται «Μουσαλλάς». Κατ’ αρχάς το όνομα προκαλεί αποστροφή διότι ακούγεται σαν τουρκικό. Ο Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής στο λεξικό του γράφει, ότι η λέξη είναι τουρκική και ότι «μουσαλλάς… γένι του Αλλάχ, τόπος προσευχής μωαμεθανών». Ο Ρόης Παπαευαγγέλου στο λεξικό του «Το Κυπριακό Ιδίωμα» γράφει «μουσαλλάς… δημόσιος τόπος προσευχής μωαμεθανών, γειτονιά της Πάφου». Η γειτονιά του «Μουσαλλά» βρίσκεται σε ένα ύψωμα. Όταν πλησιάσεις στο χείλος του γκρεμμού έχεις εξαιρετική θέα προς τα περιβόλια… και την θάλασσα της Πάφου. Η ίδια η περιοχή του Μουσαλλά πριν κτιστεί και πυκνοκατοικηθεί πρέπει να ήταν (σε σχέση με την εξαιρετική θέα που προσφέρει) μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

 

Επειδή έχω πάει κυριολεκτικά σε εκατοντάδες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην Ελλάδα (Η Ελλάδα αυτή καθ’ εαυτή είναι χώρα Εξαιρετικού Θεϊκού Κάλλους) και επειδή γνωρίζω, ότι σε τέτοια σημεία οι αρχαίοι πρόγονοι μας έκτιζαν Ναούς… το θεωρώ απίθανο οι αρχαίοι Παφίτες που λάτρευαν ιδιαίτερα την Αφροδίτη (παρόλο που σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους υπάρχουν κυρίως Ναοί αφιερωμένοι στην θεά Άρτεμη ή αν είναι κοντά στην θάλασσα στον θεό Ποσειδώνα) να μην έχουν κτίσει στην συγκεκριμένη περιοχή κάποιον αρχαίο Ναό.

 

Η λέξη «Μουσαλλάς» ίσως είναι γνήσια ελληνική και υποδεικνύει, ότι στην πετρώδη – βραχώδη (λάας) αυτή περιοχή, να υπήρχε ένας Ναός ή έστω Τέμενος των Μουσών.

 

Τον λόγο έχει η αρχαιολογική σκαπάνη και οι αρχαίες αναφορές. Εάν στην περιοχή υπάρχει μουσουλμανικό τζαμί… ή χριστιανική εκκλησία… εκεί (από κάτω…) αξίζει να επικεντρωθεί κατ’ αρχάς η αρχαιολογική έρευνα.

 

Χάρης Αριστείδου

http://ellinikidexameniskepsis.blogspot.com

Τηλ. 00357 99 017040