9/2/15


9.2.2015

 

Ετυμολογία της λέξης Ατλαντίδα

 

Θα προσπαθήσω να αποκαλύψω την σημασία ακόμα ενός ονόματος μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια.

Η νήσος Ατλαντίδα χάθηκε πριν 11.000 περίπου χρόνια. Τι να σημαίνει άραγε το όνομά της;

 

Προσπάθησα να ετυμολογήσω την ίδια την λέξη «Ατλαντίδα» αλλά δεν τα κατάφερα. Τότε σκέφτηκα να κάνω ένα βήμα πίσω για να πλησιάσω τις ρίζες της λέξης. Το όνομα Ατλαντίδα προέκυψε από το όνομα Άτλαντες και το όνομα (πληθυντικός) Άτλαντες από το όνομα (ενικός) Άτλας.

 

Άτλας → Άτλαντες → Ατλαντίδα

 

Απ’ εδώ και μπρος η εξιχνίαση του ονόματος έγινε εύκολη. Η λέξη «Άτλας» ίσως δημιουργήθηκε από την ένωση των προομηρικών μας λέξεων «άτη» (και «αάτη») που σημαίνει μεταξύ άλλων η βλάβη, το κακό και «λαός» που σημαίνει το πλήθος, ο λαός, οι άνθρωποι.

 

Η ίδια η λέξη «λαός» μάλλον προέκυψε από την προομηρική μας λέξη «λάας» που σημαίνει πέτρα, λόγω του μύθου του Δευκαλίωνα, όταν μετά τον κατακλυσμό, κάθε πέτρα που έριχνε πίσω του γινόταν άνδρας… πλήθος, λαός.

 

λάας → λαός

 

Κατά συνέπεια Άτλας και Άτλαντες σημαίνει ο λαός που έπαθε κακό και Ατλαντίδα, η χώρα των Ατλάντων, η χώρα που … εξαφανίστηκε.

 

Όσον αφορά την προομηρική μας λέξη «άτη» και ιδιαίτερα την μάλλον ακόμα αρχαιότερη «αάτη», τα δύο πρώτα γράμματα της λέξης «αάτη», τα δύο συνεχόμενα άλφα (αα-) δηλαδή, ίσως γεννήθηκαν σαν επιφώνημα φόβου, όταν τα ανθρωποειδή κατοικούσαν στα σπήλαια και αισθάνονταν τα σπήλαια – κατοικία τους να καταρρέουν μετά από ένα σεισμό. Ένα επιφώνημα φόβου (α…α…α) το οποίο ασυναίσθητα αφήνουν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι όταν κινδυνεύουν.

 

Και όλα αυτά όμως σε σχέση με την Ατλαντίδα θα τα δούμε αναλυτικότερα στο δεύτερο μέρος του βιβλίου μου «ΚΩΔΙΚΑΣ  ΣΩΚΡΑΤΗ».

 

Χάρης Αριστείδου

http://ellinikidexameniskepsis.blogspot.com

Τηλ. 00357 99 017040