20/10/21

 

Δημοσιεύτηκε από Χάρης Αριστείδου 2 λ.
  
20.10.2021
 
Όταν η δύναμη της σύνθετης σκέψης ιχνηλατεί την δύναμη του ονόματος
 
Χθές αναφέρθηκα σε ένα Κύπριο αξιωματικό, ο οποίος ανήκε στο Στρατιωτικό Σώμα του Κριεζώτη και Θυσιάσθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1826 κατά την διάρκεια της Αντιτουρκικής Επανάστασης της Ελληνικής Φυλής του 1821 ( πηγή, το Ημερολόγιον της πολιορκίας των Αθηνών 29 Ιουνίου 1826 έως 11 Απριλίου 1827 ) του Νικόλαου Καρωρή, εκδόσεις βεργίνα 2006, σελ. 109.
Δεν γνωρίζω κατά πόσον υπάρχουν άλλες αναφορές για αυτόν τον Κύπριο αξιωματικό, είτε στο ΓΑΚ ( Γενικό Αρχείο Κράτους ) είτε όπουδήποτε αλλού.
Ας προσπάθησουμε όμως να εξαγάγουμε κάποια πιθανά στοιχεία από όσα γράφει ο συντάκτης του Ημερολογίου.
Επειδή κατάγομαι από τα Λιμνιά Αμμοχώστου και έζησα εκεί μέχρι τα δέκα μου χρόνια για πολλούς συνολικά μήνες, νομίζω, ότι το όνομα Σίμος ( όπως και τα ονόματα, Ζανέττος, Κλεάνθης, Σομής, Ττοφαλλής κ.α. ) συναντιέται στην επαρχία Αμμοχώστου σε μεγαλύτερη συχνότητα παρά σε όποιανδήποτε άλλη επαρχία. Κατά συνέπεια ο Κύπριος Ήρωας Σίμος, μάλλον καταγόταν από την επαρχία των προγόνων μου, Τεύκρου και Ευαγόρα, από την προς το παρόν τουρκοΚατεχόμενη Αμμόχωστο ΜΑΣ δήλαδη. Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης, είναι ότι ο Ήρωας αυτός, ανήκε στο σώμα του Κριεζώτη. Ο στρατηγός αυτός ήταν ένας δευτεροκλασάτος στρατηγός. Γιατί ένας Κύπριος εθελοντής να επέλεγε να καταταχθεί στο σώμα ενός άσημου στρατηγού και όχι στο γεμάτο αίγλη ( λόγω του ονόματος ) σώμα του Κολοκοτρώνη; Ίσως ο Ήρωας Σίμος, ο οποίος Θυσιάσθηκε λίγους μόλις μήνες μετά την μάχη της Αγίας Νάπας, να καταταγόταν από την Αγία Νάπα ή την ευρύτερη περιοχή και γεμάτος ενθουσιασμό να ακολούθησε τον στρατηγό Κριεζώτη ( ή ακόμα και να πήρε το βάπτισμα του πυρός στην μάχη της Αγίας Νάπας ) όταν το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα μετά την αποτυχία της Εκστρατείας του Λιβάνου, αποφάσισε να λεηλατήσει τούρκους και Προσκυνημένους Ρωμιούς ( Ραγιάδες ) στην Κύπρο.
Το ότι ήταν αξιωματικός στο σώμα του Κριεζώτη, σημαίνει, είτε ότι είχε επιδείξει γενναιότητα στις μάχες, είτε ότι ήταν μορφωμένος, είτε ότι ήταν πλούσιος, είτε ότι είχε φέρει μαζί του στο μέτωπο και άλλους Κύπριους εθελοντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Leave a comment: