14/10/21

 

14.10.2021
 
Ο Αγωνιστής του 1821 Αρτέμιος Μίχου, στα Απομνημονεύματα για την Β πολιορκία του Μεσολογγίου, περιγράφει μεταξύ άλλων πολλών και πως οι Αγωνιστές εξόντωσαν και κάποιους << Έλληνες >> Χριστιανούς, οι οποίοι προτίμησαν παρά να σηκώσουν όπλα κατά των τούρκων Κατακτητών της Πατρίδας ΜΑΣ, να γίνουν εργάτες του Κατακτητή.
 
Ενδέκατο...
 
<< Ενώ λοιπόν ως είρητε, παρεσκευάζοντο πάντες διά την έξοδον, εδραπέτευσε δυστυχώς εκ του φρουρίου ο ψυχουιός ενός των εις την συνέλευσιν παρευρεθέντων αξιωματικών, του λεγόμενου Τσόλκα, εκ του σώματος του σωματάρχου Ανδρέου Ίσκου. Ο δεκαπενταετής ούτος Οθωμανός ήτο εις εκ των αιχμαλωτισθέντων εις Ζαπάντι Τριχωνίας κατά το 1821 και βαπτισθείς είχε ονομασθή Ιωάννης. Μεταβάς δε εις το εχθρικόν στρατόπεδον, εφανέρωσεν όλον το σχέδιον εις τους εχθρούς, την ώραν της εξόδου, τας θέσεις, εκ των οποίων θα εγίνετο αύτη και τα λοιπά. Και μολονότι οι πολιορκηταί είχον ήδη πληροφορηθή και προ ημερών παρά τινος ετέρου λιποτάκτου, Βουλγάρου το γένος, αιχμαλωτισθέντος εις τινά έξοδον της φρουράς, ότι προητοιμάζετο έξοδος, ηγνόουν όμως τας λεπτομερείας του σχεδίου ... >>
<< Άμα εγένετο γνωστή εις την πόλιν η λιποταξία του ειρημένου αρνησιθρήσκου έλαβε χώραν τραγική τις και βάρβαρος σκηνή. Οι στρατιώται ερεθισθέντες εκ των δύο τούτων δραπετεύσεων ΕΦΟΝΕΥΣΑΝ ΑΝΗΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΤΟΥΣ ΤΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ, ΤΟΥΣ  ΕΙΣ ΤΑΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΘΕΝΤΑΣ, ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΘΕΝΤΟΣ. >> Σελ 95 - 96. Εκδόσεις Βεργίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Leave a comment: