26/10/21

 

26.10.2021
 
Εύθυμη Ιστοριούλα από την Εκκαθάριση-Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς ( πως ο Άγιος Παλαιών Πατρών Γερμανός γλύτωσε που τους πελάες )
 
Εκοστό δεύτερο...
 
Ο συγραφέας του πιο κάτω αποσπάσματος ( από << ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α >>) Αγωνιστής του 1821, Παναγιώτης Παπατσώνης, ήταν αδελφός του Ήρωα Δημήτρη Παπατσώνη, ο οποίος Θυσιάστηκε στην μάχη των Τρικόρφων πολεμώντας κατά των τούρκων Εχθρών, φορώντας χρυσοκέντητη στολή. Ήσαν Προύχοντες της Πελοποννήσου και την μεγαλύτερη αδελφή τους την παντρεύτηκε ο ισχυρότερος προύχοντας της Πελοποννήσου, Κανέλλος Δεληγιάννης ( τα πιο πάνω σαν σύντομη απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας του ΑΚΕΛ, που μέχρι πρόσφατα ισχυρίζονταν, ότι η ΕθνικιστικήΑντιτουρκική Επανάσταση της Ελληνικής Φυλής του 1821 ήταν ταξική επανάσταση!!! )
Στις σελίδες 68-69 των απομνημονευμάτων του ο Παναγιώτης Παπατσώνης περιγράφει ( όπως ισχυρίζεται... ) πως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, γλύτωσε από τις απαιτήσεις τουρκο<<πελοποννησίων>> φίλων του, μετά την είσοδο των Επαναστατών στην Τριπολιτσά!
<< ... Οι δε Μουσταφάμπεης , Δεφτέρ κεχαγιάς και άλλοι μπέηδες του Μυστρός, λαφυραγωγηθέντες ουχί εντελώς, υπέκρυψαν τα πλείστα πράγματα τους και τζεβαιρικά τους εις τα χαρέμια των και τα εμπιστεύθησαν εις τον άγιον Παλαιών Πατρών δεσπότην παλαιόν φίλον τους, όπως κατόπιν τους δίδη εξ αυτών να ζουν. Ο δε δεσπότης ούτος είπεν εις τον γερο-Κολοκοτρώνην, ότι οι άνθρωποι ούτοι καθό μεγάλοι, εάν πάνε εις την Τουρκίαν, θα γυρίσουν μετά μεγάλης δυνάμεως να μας πολεμήσουν και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ και έχουν και πλούτη πολλά, κεκρυμμένα εν τοις χαρεμίοις των. Ταύτα ακούσας από τον δεσπότην έστειλε πάραυτα τον υιόν του τον Πάνον και τους εφόνευσεν όλους διαρπάσας και την κεκρυμμένην περιουσίαν των μεγίστην ούσαν, διεσκόρπισε τα χαρέμια των τήδε κακείσε και ΟΥΤΩΣ ΑΠΗΛΛΑΓΗ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ. >>
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, 1 ,ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ 1960.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Leave a comment: