24/2/14



Από τον τρελλό βασιλέα στον τρελλό λαό που ψηφίζει μικρούς φιλοχρήματους για ηγέτες

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ (1591-1596)» Βαρώνος Βεγκέσλα Βρατισλάφ Φον Μήτροβιτς, ακόλουθος «της εν Κωνσταντινουπόλει Αυστριακής Πρεσβείας εν έτει 1591» στο εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιβλίο του (θα έπρεπε να είχε ήδη γυριστεί κινηματογραφική ταινία) περιγράφει τα βάσανα και τα μαρτύρια που έζησε σαν αιχμάλωτος των τούρκων, μαζί με όλη την Αυστριακή Διπλωματική Αποστολή, όταν μετά από επιδρομή των τούρκων στην πρεσβεία της Αυστρίας, βρέθηκαν έγγραφα που ενοχοποιούσαν τον Αυστριακό πρέσβη, ότι διενεργούσε κατασκοπία σε βάρος της λεγόμενης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Στις σελίδες 166-167 του βιβλίου του γράφει τα εξής: «Όταν παρήλθον αι κακοκαιρίαι ο Συνάν πασάς με τον Τουρκικόν στρατόν εκέρδισε μίαν νίκην εις Ουγγαρίαν. Όθεν οι Τούρκοι εις Κωνσταντινούπολιν εχαιρέτισαν τρεις φοράς με βολάς πυροβόλου από των πολεμικών πλοίων, με όλον το πυροβολικόν των ως και με των πέριξ νήσων και από του πύργου μας διά 20 περίπου πυροβόλων. Μας εξέπληξεν εκείνη η βολή και, επειδή δεν εγνωρίζομεν τι συνέβαινεν, ηρωτήσαμεν και μας απήντησαν ότι ο ισχυρός Συνάν πασάς κατέλαβε των Χριστιανών το φρούριον Βάνεκ-Ράαμπ, την κλείδα του Χριστιανικού κόσμου, το ισχυρότερον φρούριον της Ουγγρικής γης, το οποίον δεν ηθελήσαμεν να πιστεύσωμεν.

            Μετά μίαν εβδομάδα 15 Τούρκοι μεγάλης τάξεως, διακεκριμμένοι ήρωες, ευθύς ως επέστρεψαν εξ Ουγγαρίας ήλθον και εζήτησαν να μας ωμιλήσουν. Ο αγάς μας έσπευσε και διέταξε να μας σιδηροδέσουν εις τους κορμούς αμφοτέρους τους πόδας και ήλθε προς ημάς μετ’ εκείνων. Μας ηρώτησαν αν εγνωρίζομεν την κατάληψιν του Ράαμπ και αν είχεν υπάγει εκεί τις εξ’ ημών. Όταν δε τους απεκρίθημεν ότι είχομεν υπάγει και δεν επιστεύομεν ότι είχεν απωλεσθεί, αλλά τους ηρωτώμεν πως το κατέλαβον, απήντησαν Σεις, Σκύλοι, είπον, τα πάντα πράττετε διά τα χρήματα και ο τρελλός βασιλεύς σας ενεπιστεύθη τοιούτον απόρθητον φρούριον εις τον μικρόν εκείνον κόμητα, ο οποίος ωρμήθη εκ φιλοχρηματίας και διά ποσόν τι χρημάτων επώλησεν του Συνάν πασά φρούριον τόσον σπουδαίον και το εξεκένωσε. διότι, αν και εμείναμεν εκεί επί δύο έτη συνεχώς δεν ηδυνάμεθα να το καταλάβωμεν. Και συμβαίνει ούτω εις σας, σκύλοι Χριστιανοί, δι’ ημάς να κτίζητε και ενδυναμώνητε όλα τα φρούριά σας, διότι αμά ως βασίδωμεν προς εκείνα τα καταλαμβάνομεν ή διά της δυνάμεως του χρήματος ή δια της βίας…»


συνεχίζεται


Χάρης Αριστείδου

http://ellinikidexameniskepsis.blogspot.com

Τηλ. 00357 99 017040