7/11/21

7.12.2021
 
Σχέση του ονόματος << Όμηρος >> με την λέξη << όμηρος >> ( αιχμάλωτος )
 
Ο φιλόσοφος και Ιερέας του Δελφικού Ναού, Πλούταρχος, υπήρξε ίσως ο πολυγραφότερος Έλληνας ( τουλάχιστον σε σχέση με όσους διασώθηκαν τα έργα τους ) της Αρχαιότητας και ίσως ακόμα ο πολυγραφότερος των αρχαίων στον κόσμο ΟΛΟ.
 
Στον 31 τόμο του βιβλίου του ΗΘΙΚΑ, << Περί Ομήρου ( Περί του βίου και της ποιήσεως Ομήρου ) >> και στη σελίδα 89, γράφει τα εξής. << ... Ο Απελλής πέθανε στην πατρίδα του, την Κύμη, και άφησε μια κόρη ονόματι Κριθηίδα, στην οποία όρισε ως κηδεμόνα τον αδερφό του, τον Μαίονα. Αυτός, αφού διακόρευσε την εν λόγω κοπέλα και επειδή φοβήθηκε την καταδίκη εκ μέρους των συμπολιτών του για αυτό που είχε γίνει, την έδωσε για γάμο σε κάποιο Φήμιο από τη Σμύρνη, γραμματοδιδάσκαλο. Εκείνη, την ώρα που είχε πάει στο μέρος που έπλεναν τα ρούχα στον ποταμό Μέλητα, γέννησε τον Όμηρο πλάι στο ποτάμι, και γι αυτό ονομάστηκε Μελησιγενής. Μετονομάστηκε, όμως, σε Όμηρο, επειδή τυφλώθηκε, γιατί οι Κυμαίοι και οι Ίωνες έτσι αποκαλούσαν τους τυφλούς, ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΝ ΟΜΗΡΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ. Αυτά λέει ο Έφορος. >>
 
Όπως δηλαδή κάποιες φορές δένουν τα μάτια των ομήρων ( αιχμαλώτων ) με κάποιο ρούχο και τους καθοδηγούν.
 
Σύμφωνα δηλαδή με τον Έφορο, ή μάλλον με τον Πλούταρχο που ερμηνεύει τον Έφορο, απο την λέξη << όμηρος >> που σημαίνει αιχμάλωτος με δεμένα μάτια, προέκυψε το όνομα ( παρατσούκλι ) << Όμηρος >>. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο, πρώτα να γεννήθηκε από το << Ο μη ορών >> ( ο τυφλός δηλαδή ), το όνομα << Όμηρος >> και στην συνέχεια από το όνομα, η λέξη << όμηρος >> ( αιμάλωτος με δεμένα μάτια στην αρχή και στην συνέχεια η λέξη παρήκμασε και έχασε την ειδική σημασία της και απέκτησε μία γενικότερη ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Leave a comment: